Over Bureau Techniek

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek: zo doe je dat

BURE 2008 blog sollicitatiegesprek voorbereiden hoe doe je dat
Leestijd: 3 minuten

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek is erg belangrijk. Een sollicitatiegesprek is spannend en je wil het beste van jezelf laten zien. Maar wat zijn de standaard vragen die je krijgt bij een sollicitatiegesprek? En wat zijn de vragen die je stelt bij een sollicitatiegesprek? Met deze sollicitatietips kan je je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

1. Voorbereiden op sollicitatiegesprek

Begin met het lezen van de vacature, daar staat al veel informatie in. Weet je wat je tijdens de functie gaat doen, wat het gewenste functieprofiel is en sluiten jouw eigenschappen goed aan op dit functieprofiel? Bekijk je sollicitatiebrief en cv nog eens. Je gesprekspartner bereidt zich voor aan de hand van deze informatie, dus zorg ervoor dat je jouw sollicitatiebrief en cv goed kunt toelichten tijdens het sollicitatiegesprek.

Bekijk ook de website van het bedrijf: met welke producten werken ze, welke diensten verrichten ze en hoe ziet de bedrijfscultuur eruit? Zorg ervoor dat je antwoord kunt geven op de vraag ‘Wat weet je al over het bedrijf?’, dit komt geïnteresseerd over.

Check als laatste met wie je het gesprek hebt, op deze manier weet je alvast wie je tegenover je hebt en naar wie je bij aankomst moet vragen. Hoe ziet hij/zij eruit, welke functie vervult zij in het bedrijf en wat kun je nog meer vinden over je gesprekspartner? Google je gesprekspartner gerust.

2. De standaard vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek zal je gesprekspartner ook vragen stellen om je zo goed mogelijk te leren kennen. Denk tijdens het voorbereiden op een sollicitatiegesprek vast na over mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Op deze manier ben je voorbereid op deze vragen, waardoor je deze gemakkelijker kunt beantwoorden.

Een aantal veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek, zijn:

  • Vertel eens wat over jezelf?
  • Wat zijn je sterke en minder sterke punten?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Waarom heb je naar deze functie gesolliciteerd?
  • Wat zoek je in een baan of werkgever?

3. Vragen die je zelf stelt bij een sollicitatiegesprek

Zorg dat je minimaal drie vragen hebt voorbereid over het bedrijf en de functie. Dit laat zien dat je je goed hebt voorbereid. Vragen stellen mag en op deze manier kom je er tijdens het sollicitatiegesprek sneller achter of het bedrijf en de functie bij jou passen.

Een aantal voorbeeldvragen die je zou kunnen stellen, zijn:

  • Hoe ziet een werkdag eruit?
  • Hoe is de omgang met collega’s?
  • Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
  • Wat zijn de werktijden?
  • Wat is het vervolgtraject?
Vragen over loon, pensioen, vakantie en je proeftijd kun je beter bewaren voor het tweede sollicitatiegesprek. Natuurlijk kan je er wel vragen over stellen wanneer je gesprekspartner er zelf over begint.

4. Kom goed voor de dag

Een eerste indruk is ontzettend belangrijk, ook tijdens een sollicitatiegesprek. Bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek hoort ook je kledingkeuze. Wees jezelf en trek iets aan dat aansluit bij de functie en waar je je fijn in voelt. Als je nog nooit een pak aan hebt gehad, trek deze dan nu ook niet aan. Kom je er niet uit? Bel dan naar jouw contactpersoon van Bureau Techniek, wij kunnen je kledingadvies geven. Als je een rondleiding krijgt is het handig om werkschoenen mee te nemen.

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om duidelijk te spreken en goed na te denken over je woordgebruik en antwoorden. Spreek je gesprekspartner altijd aan met ‘u’. En het belangrijkste: laat zien dat je enthousiast bent!

5. Kom op tijd op je sollicitatiegesprek

Zorg dat je weet waar je moet zijn en heb een eventuele routeplanner paraat. Ga een kwartier eerder weg in verband met eventuele file. Beter te vroeg dan te laat! Als je moet wachten omdat je te vroeg bent, ga dan niet op je telefoon zitten, maar kijk of er een magazine van het bedrijf ligt of check of er borden hangen met informatie over het bedrijf. Ook dit laat zien dat je geïnteresseerd bent

Wij, van Bureau Techniek, wensen je veel succes met het voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Heb je nog specifieke vragen? Neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon van Bureau Techniek. Hij of zij heeft al een gesprek met jou gehad en kan je verder helpen met het voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Artikel delen: