Over Bureau Techniek

Hoe maak je een persoonlijk profiel cv?

Curriculum vitae blog
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je een goed curriculum vitae, oftewel cv. Een cv is jouw visitekaartje en bedrijven krijgen door middel van je cv een goede eerste indruk van je. Een goed cv is dus erg belangrijk en een eerste stap om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Wij geven jou curriculum vitae tips waarmee jij een goed cv kan maken, zodat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Hoe maak je een curriculum vitae

Zorg dat je jouw cv aanpast op de functie waarop je solliciteert. Maak niet één standaard cv, maar kijk wat er van je wordt verwacht en laat zien waarom ze jou moeten aannemen. Zorg dat je extra let op de vaardigheden die belangrijk zijn in de functie en probeer dit te uiten in je cv. Wanneer iemand jouw cv leest is het belangrijk dat er direct aanknopingspunten zichtbaar zijn waarom jij de nieuwe functie succesvol zal uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld op een baan als projectleider solliciteert, is het belangrijk dat jij laat zien dat je goed bent in het plannen en organiseren van projecten. Solliciteer je voor de functie business controller, dan is het belangrijk dat je goed bent in het analyseren van financiële processen. Laat in je cv de vaardigheden terugkomen die zijn benodigd bij de functie.

Leg ‘gaten’ in je cv uit

Wanneer jij vanwege omstandigheden langer over een opleiding hebt gedaan of een paar jaar niet hebt gewerkt, leg dan in je cv uit waarom. Wanneer dit privéomstandigheden zijn kun je ervoor kiezen om dit later in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Houd het beknopt, maar laat zien dat het niet komt door bijvoorbeeld gebrek aan motivatie.

Creëer overzicht in je cv

Zorg ervoor dat je cv duidelijk en overzichtelijk is. Bedrijven kijken namelijk niet lang naar je cv en daarom is het belangrijk dat jouw belangrijkste werkervaringen en/of opleidingen duidelijk naar voren komen. Maak gebruik van verschillende tussenkopjes door bijvoorbeeld de grootte of de kleur van het lettertype aan te passen. Een overzichtelijk cv laat zien dat je er tijd in hebt gestoken en dat je georganiseerd werkt. Een cv moet niet te lang of te kort zijn, minimaal één en maximaal twee A4’tjes. Wanneer je cv te lang is, wordt niet alles gelezen en mist het bedrijf misschien wel iets heel belangrijks. Wanneer je cv te kort is hebben bedrijven te weinig informatie en lijkt het alsof je er geen moeite in hebt gestoken.

Vermijd clichés in je curriculum vitae

‘Ik ben een harde werker!’ Dit kan iedereen zeggen. Het is een vrij ‘lege’ zin. Het bedrijf heeft hierdoor niet zozeer meer informatie over jou. Je kan dit veranderen door uit te leggen waaruit blijkt dat jij een harde werker bent: geef een voorbeeld. Zorg dat er iets uitspringt wat jij hebt en iemand anders niet. Beschrijf wat jou bijzonder maakt.

Voeg een foto toe aan je cv

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus zorg ervoor dat je een goede foto toevoegt aan je cv. De meeste social media-profielfoto’s zijn niet geschikt. Het is belangrijk dat je recht in de camera kijkt, er geen filter overheen zit en dat je lacht. Twijfel je? Vraag dan vrienden of familie om er een uit te kiezen.

Hobby’s op je cv?

Hobby’s toevoegen aan je cv? Vooral doen! Bedrijven zijn namelijk op zoek naar een nieuwe collega, een persoon. Hobby’s zeggen veel over wie jij bent en dit kan ook terugkomen in het sollicitatiegesprek. Wellicht heb jij dezelfde hobby’s als jouw gesprekspartner bij het bedrijf. Daarnaast kan het zijn dat je hobby relevant is voor het werk. Wanneer jij in je vrije tijd veel aan motoren sleutelt, laat dit zien dat je interesse hebt in techniek.

Check je cv

Lees als laatste je cv nog eens na voordat je hem verstuurt of laat hem bekijken door iemand uit je omgeving. Soms lees je zelf over spelfouten heen of ben je iets vergeten te vermelden. Even wat anders doen en daarna nog eens doorlezen kan ook helpen.

Via onze cv generator heb je direct een overzichtelijk cv. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de opmaak ervan. Je vult stap voor stap de informatie in en binnen 5 minuten heb je een professioneel cv.

Artikel delen: