Leestijd: 3 minuten

De coronacrisis heeft veel doen veranderen: handen ontsmetten, een mondkapje dragen, de anderhalve meter afstand. De coronacrisis heeft op iedereen impact, maar zeker ook op de economie in Nederland. Bedrijven moeten sluiten en er is minder werkgelegenheid. Hoe groot is de impact van de coronacrisis op de industriële sector? Wat zijn de vooruitzichten voor de industrie?

Het coronavirus heeft grote impact op de industrie. Uit het rapport van het UWV van 10 november blijkt dat het aantal banen in de maand juli met 3.000 is gedaald. Ten opzichte van vorig jaar een productieafname opgetreden van 5,5 procent over de afgelopen negen maanden. De automotive-industrie ondervindt de sterkste daling, daar worden namelijk veel Chinese en Italiaanse producten verwerkt. Het feit dat deze industrieën ongeveer 10 dagen nauwelijks hebben geproduceerd, is direct zichtbaar. Gelukkig ging China al snel weer terug naar de normale situatie. In Italië en veel andere landen is dit helaas nog niet het geval. Toch ondervindt de automotive-industrie het eerste voorzichtige herstel, net zoals de staal en chemische industrie. De deelsector hightechindustrie laat zelfs een groei zien van 1 procent. Deze sector heeft de impact van corona nauwelijks gevoeld. Ook de machine- en farmaceutische industrie laten een groei zien. Deze industrieën zijn juist hard nodig vanwege de coronacrisis. De machinebouw wordt daarentegen harder getroffen, doordat de investeringen in machines zijn afgenomen. Als er wordt gekeken naar de totale branche industrie valt de daling mee. Dit komt doordat bedrijven in de industrie nauwelijks te maken hebben gehad met bedrijfssluitingen.

Wat brengt de toekomst?

De industrie in Duitsland en de rest van de exportlanden gaan voorzichtig weer terug naar de normale situatie, waardoor de verwachting en de hoop is dat ook de Nederlandse economie zal herstellen in 2021. ING verwacht een productieherstel van 2 procent in Nederland en ook de Rabobank verwacht een kleine groei van 3 procent. Doordat de industrie niet snel is gedaald, verwachten ze dat het herstel ook zeer langzaam gaat. Binnen de deelsectoren verwachten ze de volgende uiteenlopende resultaten.

20201012 industrie update omzetontwikkeling tcm93 1096381

De verwachting is dat voornamelijk de automotive-industrie sterk gaat groeien (met 10 procent) in 2021 door het diepe dal (krimp van 30 procent) in 2020. Toch zal de industriebranche de gevolgen van de coronacrisis ook in 2022 en 2023 nog voelen. Hoe sterk dit nog merkbaar zal zijn hangt af van de verdere ontwikkeling van het virus.

De verwachting van Bureau Techniek

Bureau Techniek opereert in de branches metaalbewerking, techniek en industrie. Voor de branche Industrie wordt een groei verwacht van 2 tot 3 procent in 2021. Dit betekent dat er de komende tijd meer banen beschikbaar komen in de industrie. Dit is echter een gemiddelde en afhankelijk van de sector waarin het industriebedrijf actief is. Als specialist op de arbeidsmarkt zien wij dat werknemers in de industrie snel een overstap maken binnen de verschillende sectoren. Zo is de werkomgeving van een hoofd technische dienst bij een bedrijf in de chemische industrie verschillend van een bedrijf in de farmaceutische industrie, de werkzaamheden hebben echter veel overlap en raakvlakken. Bureau Techniek bemiddelt dan ook vaak werknemers binnen de verschillende sectoren in de industrie.

Ben jij benieuwd waar jij met jouw achtergrond het meeste toekomstperspectief hebt? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek!

Artikel delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte