Verhalen van onze professionals

Wietse: “Ik kreeg al snel mijn eigen splinternieuwe werkbus!”

IMG 9656 2
Leestijd: 5 minuten

Wietse de Vries is een 32-jarige Fries die na ruim 9 jaar opzoek is naar een nieuwe baan omdat zijn huidige werkgever van de dagdienst overstapt naar de 2-ploegendienst. Dit betekent voor Wietse dat hij minder tijd kan spenderen met zijn 3-jarige kind. Gelukkig hebben wij hem aan een nieuwe baan kunnen helpen. Lees hier zijn verhaal!

Contact met Bureau Techniek

Wietse is van jongs af aan iedere zomer te vinden op zijn boot waar hij regelmatig aan sleutelt. Dit werd al snel een uit de hand gelopen hobby, een vriend van hem bezat steeds meer boten waar Wietse vervolgens aan ging sleutelen maar dit kostte op den duur helaas teveel tijd. Om deze reden heeft hij de knoop doorgehakt en wilde hij weer in loondienst gaan werken. Al snel kwam een functie van storing/onderhoudsmonteur op zijn pad, dit beviel hem goed totdat de werkgever de overstap van dagdienst naar de 2-ploegendienst maakte. “Na een kennismakingsgesprek zijn wij meteen voor Wietse aan de slag gegaan en kon hij op gesprek bij twee bedrijven.” Vertelt accountmanager Mark Bakker. Uit deze twee bedrijven maakte Wietse de keuze om als koelmonteur aan de slag te gaan bij Alfakoeling. Voor deze functie moest hij de opleiding F-gassen volgen.

Opleiding F-gassen

“Wij hebben voor iedere professional een opleidingsbudget, zo ook voor Wietse.” Vertelt Mark. Wietse heeft de opleiding F-gassen gevolgd in Amersfoort, dit heeft hij in één maand gedaan. Het kan ook in deeltijd maar zoals hij zelf zegt “Als ik het doe, doe ik het ook gelijk in één keer.” Zo gezegd zo gedaan, hij kreeg alle theorielessen online vanwege het coronavirus maar gelukkig was de praktijk ook daadwerkelijk in de praktijk. Over het online gedeelte vertelt hij: “De hele tijd achter de computer zitten is best intensief, ik was de eerste week helemaal gesloopt.”

“Wat je in de theorie leert, breng je vervolgens in de praktijk”

Maar uiteindelijk viel de opleiding hem best mee. “Theorie is echt niet mijn ding, maar hier had ik een 7 voor.” Het examen bestaat verder uit drie praktijkonderdelen:

  • Solderen
  • Handelingen
  • Installatie en Inspectie

Deze heeft hij afgerond met twee negens en een acht. Wietse: “Ik vind het belangrijk om hoge cijfers te halen want ik wil het de eerste keer meteen goed doen.” Tussendoor kreeg hij proefexamens en het uiteindelijke examen bestond uit een vragenlijst over de theorie en drie praktijkonderdelen. Voor de praktijkoefeningen worden er kleine versies van de koelmachines die op de boerderijen staan gebruikt. “Wat je in de theorie leert ga je vervolgens in de praktijk brengen. Hierdoor ken je het basisprincipe van de koelmachine.”

Kennis toepassen in de praktijk

“Ik had al wel wat voorkennis omdat ik twee maanden had meegelopen maar ik heb veel nieuwe dingen geleerd die ik nu toepas tijdens het werk. Maar ik ben nog lang niet klaar met leren, iedere dag doe ik nieuwe kennis op in de praktijk.” Vertelt Wietse. “Het bevalt goed bij Alfa Koeling, ik ga op korte termijn ook meedraaien met storingsdiensten. Ik krijg een vaste regio toegewezen waar ik samen met een andere monteur alle storingen oplos. Maar wanneer nodig vlieg ik ook nog wel eens naar Groningen voor een onderhoudsbeurt. Hiervoor kreeg ik al snel een eigen splinternieuwe werkbus.”

Wij zijn blij dat we Wietse aan een nieuwe baan hebben kunnen helpen waardoor hij weer veel tijd kan spenderen met zijn kind. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures en opleidingen.

Artikel delen: