Brancheontwikkelingen

Online sollicitatiegesprek: zo pak je dat aan!

Online sollicitatiegesprek

Een online sollicitatiegesprek. Het komt steeds vaker voor. Doordat de norm is om zoveel mogelijk contacten te beperken, hebben veel bedrijven besloten om het sollicitatiegesprek online te voeren. Zo kun je ook in deze omstandigheden kennismaken. Maar hoe pak je zo’n online sollicitatiegesprek aan? Zo voer jij een online sollicitatiegesprek!

1 Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek online

Een online sollicitatiegesprek vergt vrijwel dezelfde voorbereidingen als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Lees je goed in, bereid je voor op vragen en kom goed voor de dag. Echter komen er bij een online gesprek nog een aantal dingen kijken. Op welk platform vindt het sollicitatiegesprek plaats, heb je hiervoor een account nodig of heb je deze al. Check dit van tevoren even, zodat je niet te laat bent voor het sollicitatiegesprek.

Heb je al een account voor het platform waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt? Bekijk dan nog even welke gebruikersnaam en profielfoto jij hebt ingesteld. Zorg ervoor dat je een professionele profielfoto hebt met jouw eigen naam. Dit is namelijk één van de eerste dingen die je gesprekspartner ziet.

2 Controleer de technologie bij videosolliciteren

Een online sollicitatiegesprek vindt plaats via het internet. De technologie maakt het altijd even spannend of alles werkt. Controleer ruim van tevoren of je WiFi-verbinding werkt en bel desnoods ter proef met een familielid, vriend of vriendin. Check ook het geluid en de camera. Zo weet je of alles werkt en ga je met een gerust hart het online sollicitatiegesprek in.

3 Kies een goede plek voor het online sollicitatiegesprek

Jouw toekomstige werkgever krijgt door middel van het online sollicitatiegesprek een goed beeld of je geschikt bent voor de functie. De plek waar je het sollicitatiegesprek voert, zal veel invloed hebben. Het gesprek draait om jou, dus kies een rustige ruimte zonder achtergrondgeluiden en licht je huisgenoten in over jouw sollicitatiegesprek. Op deze manier word jij niet gestoord. Let daarnaast ook op de lichtinval en de camerahoek. Eventueel kun je een stapel boeken onder je laptop leggen zodat jij goed in beeld bent.

4 Let op je lichaamshouding tijdens het sollicitatiegesprek

Je hebt de juiste voorbereidingen getroffen en het is tijd voor het online sollicitatiegesprek. Gedurende het sollicitatiegesprek online is het belangrijk dat je net als in een ‘echt’ gesprek een goede houding aanneemt. Zit rechtop en maak oogcontact. Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet naar jezelf te kijken. Het komt persoonlijker over om in de camera te kijken, hoe raar dit ook voelt.

5 Houd documenten bij de hand gedurende het online sollicitatiegesprek

Houd tijdens het online sollicitatiegesprek je sollicitatiebrief, cv en eventueel pen en papier voor aantekeningen bij de hand. Het maken van aantekeningen mag zeker en zorgt ervoor dat je geïnteresseerd overkomt. Schrijf ook eventuele vragen alvast op. Dat zorgt ervoor dat je voorbereid overkomt. Laat buiten dat het gesprek op z’n beloop gaan, zodat het een spontaan gesprek wordt en jij de beste versie van jezelf kunt laten zien.

6 Rond het online sollicitatiegesprek netjes af

Het sollicitatiegesprek zit erop: je hebt jouw toekomstige werkgever een goed beeld gegeven van wie je bent, wat je kunt en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Daarnaast heb jij al jouw vragen gesteld. Bedank je gesprekspartner voor het fijne gesprek en sluit het online sollicitatiegesprek netjes af. Zorg ervoor dat je de verbinding goed hebt verbroken, voor je bezig gaat met andere bezigheden.

Ready, set, go: met deze tips ga jij voorbereid een online sollicitatiegesprek in.

Artikel delen: