Leestijd: 3 minuten

Industrie 4.0, Smart Industry, de 4e industriële revolutie, 4.0 factory, de slimme industrie. Het zijn allemaal benamingen voor de digitalisering van de industrie. Door de COVID19-pandemie wordt duidelijk hoe belangrijk digitalisering is en dat we niet meer zonder kunnen. Maar hoe ziet de digitalisering van productieprocessen binnen de industrie 4.0 eruit? De hele uitleg over de industrie 4.0 lees je in dit artikel!

Betekenis industrie 4.0

Maar wat is de betekenis van de industrie 4.0? Deze term refereert naar het digitaliseren en automatiseren van de industrie en met name de productieprocessen. Industrie 4.0 is begonnen in 2011. In plaats van mensen willen technologen, aan de hand van data, productiesystemen samen laten werken en productieprocessen nog soepeler laten lopen. Maar wat gebeurt er met de banen tijdens de industrie 4.0? En hoe wordt de samenwerking tussen productiesystemen gerealiseerd?

Productieprocessen

We weten nu dat het doel van de industrie 4.0 is om productieprocessen vloeiender te laten lopen. Maar hoe doen ze dit? Een belangrijke factor binnen de industrie 4.0 is The Internet of Things (IoT). IoT stelt productiesystemen in staat om digitaal met elkaar te communiceren. Denk hierbij aan de thermostaat die je via je mobiel op kantoor kan bedienen. Hierdoor kunnen machines in het productieproces samenwerken. Dit is handig in deze tijd waarin de nadruk van massaproductie verschuift naar productie op maat. Een machine kan uitlezen wat er moet gebeuren en dit productieproces in gang zetten door te communiceren met andere productiesystemen. Inmiddels heeft ruim 70 procent van de bedrijven binnen de industrie een IoT project lopen.

Gevolgen

De gevolgen van de industrie 4.0 zijn dat er veel banen zullen wegvallen door de automatisering van het productieproces. Voornamelijk zullen de repeterende werkzaamheden door robots uitgevoerd gaan worden. Hoe groot de gevolgen zijn van de industrie 4.0 voor de banen is zeer onduidelijk. De schattingen van onderzoekers lopen uiteen van 5 tot 50%. Er zijn ook positieve gevolgen van de industrie 4.0. Door deze nieuwe ontwikkelingen ontstaan er namelijk ook een hoop nieuwe banen! Machines zijn slim en blijven leren maar mensen zijn onmisbaar binnen de productieprocessen van de technische sector. Storingen oplossen, apparaten installeren en onderhouden, updates uitvoeren zijn diverse werkzaamheden waarbij jouw handen nodig zijn. Daarnaast missen deze robots en systemen menselijke vaardigheden als empathie, communicatief vermogen en creativiteit.

Opleidingen in de industrie 4.0

Bureau Techniek ziet de verschuiving van de personeelsvraag door de industrie 4.0 en speelt daarop in door opleidingen aan te bieden. Wij werken samen met diverse opleidingsbedrijven en kunnen hierdoor een breed scala aan scholing bieden. Voor iedere werknemer hebben wij een apart opleidingsbudget, zo verkleinen wij het gat tussen vraag een aanbod op de arbeidsmarkt. We voorzien onze werknemers van de passende kennis en gaan mee met de verschuiving binnen de arbeidsmarkt.

Zie jij jezelf werken binnen de Industrie 4.0 of wil je een opleiding/cursus volgen om hier meer kennis over te verkrijgen? Neem dan contact met ons op en dan helpen we je graag verder.

Artikel delen: