Brancheontwikkelingen

Wat is robotisering en wat zijn de voor- en nadelen?

BURE blogs robotisering kans bedreiging
Leestijd: 3 minuten

Robotisering is een steeds belangrijker thema, vooral binnen de techniek. Steeds meer werk in de verschillende sectoren wordt geautomatiseerd of gerobotiseerd. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van robotisering, en is robotisering nu eigenlijk een kans of een bedreiging voor de arbeidsmarkt?

Wat is robotisering?

Voordat we dieper in gaan op deze thema’s, gaan we even kort terug naar de basis. Wat is robotisering? Robotisering betekent dat het aantal taken die robots van de mens overnemen, steeds verder toeneemt. Meer en meer taken kunnen dus door robots uitgevoerd worden. Het zijn voornamelijk de repeterende taken die de robots van de mens overnemen, denk hierbij aan lasmachines en 3D-printers.

Voordelen en nadelen robotisering

Het voordeel van de inzet van robots is dat de uitvoering van taken over het algemeen sneller en preciezer gaat. Er is meer controle over de productie, voor een aantal taken hoeft minder zware arbeid door werknemers worden verricht en de werkdruk neemt af, doordat robots nu taken over kunnen nemen. Enerzijds zullen een aantal medewerkers hun baan verliezen, omdat het productiewerk nu met een robot gedaan kan worden, anderzijds levert robotisering banen op.

Robotisering arbeidsmarkt

De mens bezit eigenschappen die robots op dit moment nog niet hebben. Er zijn mensen nodig om de robots in eerste instantie te programmameren en te onderhouden, en robots krijgen bijvoorbeeld ook storingen, waardoor er weer mensen nodig zijn om deze op te lossen. Het WEF verwacht dat 75 miljoen banen verdwijnen en dat er 133 miljoen banen zullen ontstaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je thuis komt te zitten door de robotisering.

De uitdaging van robotisering

De robots worden steeds sneller, nauwkeuriger, betrouwbaarder en veiliger. De uitdaging is om de robots om te leren gaan met variatie: wanneer er iets verandert in het proces moet er een gedetailleerde herprogrammering plaatsvinden. In eerste instantie zal dit dienen als hulp. Zo kan een robot bijvoorbeeld een recht stuk metselen, maar bij een schuin stuk loopt hij vast. Door middel van big data en kunstmatige intelligentie zullen de robots stap voor stap geoptimaliseerd moeten worden om de variaties aangeleerd te krijgen en uit te voeren.

Robots in de toekomst

Nog niet ieder bedrijf maakt gebruik van robots vanwege de prijs, maar de verwachting is dat dit de komende jaren fors zal toenemen. Het gevolg van de robotisering is dat veel productiewerk niet meer aan lagelonenlanden wordt uitbesteed, maar aan de lokale robot. Deze lokale robots verrichten het productiewerk net zo goedkoop, omdat er geen transportkosten meer van toepassing zijn. De robotisering biedt dus ook zeker kansen op de lokale arbeidsmarkt.

Bureau Techniek ziet dat robotisering toenemende invloed heeft op de processen van de bedrijven, met als gevolg dat er andere eisen worden gesteld aan de werknemers. Wij adviseren zowel bedrijven als werknemers hierin, bijvoorbeeld welk traject het beste bij de situatie aansluit. Een voorbeeld wat wij steeds vaker tegenkomen is dat wij worden gevraagd om handlassers om te scholen tot lasrobotoperators. Op deze wijze blijft de werknemer voor de organisatie behouden en worden zijn kwaliteiten ingezet voor de nieuwe processen.

Ben jij benieuwd welke invloed robotisering heeft op jouw toekomst? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Artikel delen: