Brancheontwikkelingen

De techniek beleven tijdens het Techno Practicum

IMG 0070
Leestijd: 3 min.

Binnen Bureau Techniek vinden wij kennis van techniek belangrijk. Om die reden waren collega’s te gast bij onze opleidingspartners De Techniek Academie en Landstede Groei Opleidingen voor een Techno Practicum in Harderwijk. De samenwerking heeft als doel om mensen in de regio Harderwijk enthousiast te maken voor een beroep in de techniek. Samen wordt actief gewerkt om nieuwe instroom van technische professionals op de arbeidsmarkt te realiseren.

Tijdens de georganiseerde Techno Practicum ochtend was het deze keer de beurt aan onze collega’s om kennis te maken met diverse vakgebieden binnen de techniek, en in de praktijk te ervaren welke beroepen in deze werelden plaatsvinden.

Zoveel mensen als er zijn, zijn er mogelijkheden in de techniek

Na een warm welkom bij de Techniek Academie, werd er door Erlinde de Smit een introductie gegeven over de 7 werelden van techniek. Deze werelden maken een beeld van de baan- en opleidingsmogelijkheden binnen de techniek inzichtelijk en laten zien dat het vakgebied erg breed is. Aansluitend werd er een uitgebreide uitleg gegeven over de opleidingen die worden aangeboden: Verspanen, Constructiewerk, Elektrotechnische systemen, Mechatronica, Werktuigkundige installaties en Elektrotechnische installaties. Hierbij gaat iedere student 2 dagen naar De Academie en werkt 3 dagen bij een leerbedrijf.

De techniek zelf ervaren

Na de presentatie werden de werkschoenen aangetrokken en was het tijd om de techniek te gaan beleven! De collega’s werden in groepjes verdeeld en gingen onder begeleiding van vakdocenten en leerlingen aan de slag met verschillende workshops in lassen, draaien en metalen buigen. Ondanks dat dit een nieuwe ervaring was voor de meeste collega’s, zaten er geboren lassers en draaiers tussen! Daarnaast werd er een rondleiding gegeven door de werkplaats van De Techniek Academie, waar op dat moment ook leerlingen aan het werk waren.

Banen van de toekomst

Na de workshops bij De Techniek Academie was het tijd om richting Landstede te gaan. De technische opleidingen van De Techniek Academie worden aangeboden in samenwerking met Landstede Groei opleidingen. De praktijk en theorie worden optimaal op elkaar afgestemd en Landstede MBO zorgt daarbij voor salaris, baangarantie en een geldig diploma.

Op het Landstede stond docent Gert-Jan Evertse klaar om ons meer te vertellen over skills van de toekomst op gebied van industriële robots. Met de cursusmodule Industriële Robotica – Robotic Coördinator leren leerlingen de dagelijkse basishandelingen rondom het in gebruik stellen en onderhouden van industriële robots. Met veel passie vertelde hij over het brede technische vakgebied en de kansen die er liggen voor banen op gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen. Omdat deze branche blijft groeien en innoveren, is er een grote behoefte aan gekwalificeerde technici.

Vervolgens kregen de collega’s de mogelijkheid zich onder te dompelen in de industriële automatisering en robotica. Ze gingen aan de slag met het lezen van technische tekeningen en hebben geleerd om zelfstandig robots aan te sturen.

Onder genot van een heerlijke lunch werd de ochtend gezamenlijk afgesloten. Door de waardevolle samenwerking met De Techniek Academie en Landstede MBO kunnen wij de wensen en behoeftes van bedrijven en onze detachanten beter begrijpen. Het zelf doen en ervaren maakt dat we onze kennis van techniek (blijven) ontwikkelen en onze passie met elkaar kunnen delen!

Wij zijn trots op onze samenwerking met De Techniek Academie en Landstede Groei opleidingen! Zie jij ook een toekomst in de techniek? Vind hier de opleiding die bij jou past.

Artikel delen: