Verhalen van onze professionals

Pavlo uit Oekraïne bouwt aan zijn toekomst in Nederland

Pavlo_werkt_lach_camera
Leestijd: 4 min

Pavlo (24 jaar) geboren en getogen in Oekraïne, heeft al verschillende stappen in zijn carrière gezet. Pavlo behaalde in Odesa aan de Odesa Maritime Academy zijn bachelordiploma in Shipment & Engineering en begon aan zijn eerste baan op een schip. Echter, als gevolg van de oorlogssituatie in Oekraïne, heeft Pavlo besloten zijn toevlucht te zoeken in Nederland, met als doel om zijn carrière opnieuw op te bouwen in een veiligere omgeving.

Aan het werk in de scheepvaart

Pavlo is zijn carrière in de techniek begonnen in de scheepvaart en zat in totaal meer dan 12 maanden op zee. Ondanks dit avontuur, erkent Pavlo dat een carrière op zee niet voor hem is weggelegd. Hij vond het fysiek en metaal te uitputtend en maakte soms dagen van wel 15 uur. Bovendien miste hij contact met zijn familie en vrienden. ‘’Hiernaast moet je het ook leuk vinden om aan zo’n groot stuk metaal te werken waarbij alle werkzaamheden wat minder verfijnd zijn,’’ verteld Pavlo. Hoewel uitdagingen zoals olielekkages Pavlo nooit afschrikten, was hij op zoek naar vastigheid.

Het eerste contact

De eerste aanraking van Pavlo met Bureau Techniek is ontstaan toen zijn oom zei dat Bureau Techniek wel wat voor hem zou kunnen betekenen. Alleen had Pavlo op dat moment al zijn belofte gedaan aan een andere partij. Aangezien Pavlo zich graag aan zijn beloftes houdt, is hij toen niet verdergegaan met Bureau Techniek. Echter is Pavlo door een voorval weggegaan en heeft hij opnieuw contact gezocht.
‘’Bureau Techniek heeft me toen met open armen ontvangen en zo zijn we het traject gestart,’’ verteld Pavlo.

Collega Daan van Bureau Techniek Harderwijk zorgde voor de bemiddeling: “Daan heeft me erg goed geholpen tijdens het bemiddelen van de functie als Mechanisch Monteur bij Moba. Daan was op verschillende manieren altijd beschikbaar en we hielden elkaar op de hoogte en wanneer er nieuwe informatie was wist ik het meteen. Wat ik zelf heel erg fijn vond, is dat Daan goed Engels spreekt waardoor ik goed kon communiceren met hem.”

Hiernaast heeft Pavlo de mogelijkheid aangeboden gekregen om Nederlandse lessen te volgen. Op deze manier kan Pavlo sneller integreren en ook makkelijker communiceren met zijn collega’s. Hier is Pavlo op dit moment dan ook druk mee bezig!

Mechanisch monteur

De overstap naar een functie bij Moba bood Pavlo de kans om te werken als Mechanisch Monteur, waarbij hij zijn technische expertise inzet bij de assemblage van ingewikkelde machines. Moba is binnen de eierindustrie de toonaangevende producent van systemen voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren. Moba is in 1947 opgericht in Barneveld en is uitgegroeid tot een grote onderneming met een wereldwijd team van 850 medewerkers.

Moba staat bekend om haar innovatieve benadering van productie, en bood Pavlo een dynamische werkomgeving. Zijn rol vereist veelzijdigheid, wat Pavlo erg uitdagend vindt omdat hij met enthousiasme de taken oppakt die het team hem toewijst.

Loopbaanvooruitzicht

‘’Ik zou in de toekomst heel graag een vast contract willen krijgen.” Moba is een erkend referent van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Op basis van een vast contract kan Pavlo zijn status van vluchteling veranderen naar high skilled immigrant, waardoor Pavlo weer een grote stap kan zetten in zijn carrière. De toekomst en verdere automatisering binnen zijn vakgebied ziet Pavlo dan ook optimistisch tegemoet: ‘’Mijn aanpassingsvermogen en leergierigheid stellen mij in staat om flexibel in te spelen op toekomstige veranderingen in de industrie.”

Fundament

Pavlo is blij dat hij een eerste grote stap heeft kunnen zetten door een eigen appartement in Leersum te bemachtigen. Vanuit hier hoopt hij een mooie toekomst op te bouwen.

‘’Het vinden van een eigen woonplek is voor Nederlanders al moeilijk, laat staan voor een immigrant uit Oekraïne. Dit was niet mogelijk zonder de medewerking van Moba waarvan ik de ruimte kreeg om het appartement te bezichtigen tijdens mijn werktijd. Het hebben van een eigen woonplek geldt als een fundament om wat moois op te bouwen en mijzelf te vestigen in Nederland.’’ Pavlo sluit dan ook af met een mooie boodschap: ‘’Als je echt ergens voor wil gaan kun je het bereiken.’’

Heeft het verhaal van Pavlo jou aan het denken gezet om ook voor een nieuwe baan te gaan en je carrière op te bouwen? Bekijk dan hier het aanbod voor een passende vacature!

Pavlo zoekt op dit moment nog collega’s voor de functie van mechanisch en mechatronisch assemblagemonteur. Heb jij hier interesse in of ken jij iemand die hiervoor geschikt is?
Neem dan contact op met Bureau Techniek.

Artikel delen: