Verhalen van onze professionals

Henk maakte de carrièreswitch van Snackbarhouder naar Junior Monteur

Extra optie website
Leestijd: 4 min.

Henk Dikkers (62) heeft veertig jaar met veel plezier in Snackbar Noetsele in Nijverdal gewerkt. Na zijn studie Werktuigbouwkunde ging hij in dit bedrijf van zijn schoonvader aan de slag vanwege een gebrek aan werkgelegenheid in de techniek. Door medische redenen binnen het familiebedrijf moest hij helaas na vele jaren patatbakken noodgedwongen stoppen en de snackbar verkopen. Voor Henk was het tijd voor een nieuwe uitdaging!

Een echte 'techniek gek'

Terugkijkend op zijn verleden vind Henk het jammer dat hij niet direct in de technische sector kon gaan werken. Hij beschouwt zichzelf namelijk als een 'echte techniek gek'. Bijna dagelijks is hij bezig met klussen in zijn schuur of helpt hij bekenden met bijvoorbeeld laswerk of het aanleggen van elektra. Bovendien heeft Henk de eer om de titel 'oppertechneut' te dragen bij de lokale voetbalvereniging, waar hij als vrijwilliger allerlei (technische) taken voor de club doet. "In dat opzicht pas ik nog dagelijks de kennis toe die ik destijds tijdens mijn opleiding heb opgedaan," merkt hij op.

Omscholing naar de techniek

Na het verkopen van de snackbar was het voor Henk tijd voor een nieuwe uitdaging, thuiszitten is namelijk niks voor hem! Met zijn kennis, handigheid en passie leek het hem interessant om een baan in de techniek te zoeken. Via een bekende van het voetbal hoorde hij dat Bureau Techniek wel eens iets voor hem zou kunnen betekenen.

Tijdens het contact met Lotte (Vestigingsmanager Bureau Techniek Nijverdal) benadrukte Henk meerdere malen dat hij erg enthousiast werd van een nieuwe uitdaging, maar hij geen verwachtingen had omdat hij niet zeker was of de zoektocht naar een baan zou gaan slagen. Sommige functies die zijn interesse wekten, vereisten ervaring die hij niet had en ook zijn leeftijd speelde (helaas) een rol. Zowel Henk als de collega's uit Nijverdal waren blij verrast toen Visser Nederland potentie in hem zag. Vanwege zijn motivatie en vaardigheden kreeg hij binnen één week al de kans om als Junior Monteur aan de slag te gaan bij Visser Nederland in Enschede.

"De woorden van Christiaan Post (Operationeel directeur van Visser Nederland) zullen me altijd bijblijven toen hij mij belde en vroeg: 'Wat zouden wij voor elkaar kunnen betekenen,'" deelt Henk tevreden mee.

Visser Nederland is uitgegroeid tot een gerenommeerde en vooruitstrevende specialist in onderhoud, reparatie en revisie van roterende machines. Met een op maat ontwikkeld informatiesysteem ondersteunen ze bedrijven op structurele wijze en heel efficiënt met advies en onderhoud.

Zelfstandigheid

Vanaf zijn allereerste werkdag werd Henk direct, op een positieve manier, in het diepe gegooid. Vaak kreeg hij te horen: 'Henk, hier heb je een taak, red je er maar mee.' Volgens Henk stonden collega's onopvallend toe te kijken om te zien of hij het zou redden. Hierdoor heeft hij geleerd om zelfstandig veel projecten op te lossen, maar hij erkent altijd dat hij voldoende tijd en hulp kreeg tijdens het inwerktraject.

Als Junior Monteur krijgt Henk binnen Visser Nederland alle kansen om veel werkzaamheden uit te voeren. Zijn collega's vertrouwen erop dat hij alles kan en roepen hem vaak te hulp wanneer niemand anders een oplossing kan vinden. Zo knapt hij afzuiginstallaties op, reviseert hij motoren en hielp hij laatst bij de bedrijfsverhuizing. Bureau Techniek heeft hem de mogelijkheid geboden om zijn Heftruckcertificaat en VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) te behalen, en hij is voor beide geslaagd!

Oude gewoontes

Naast zijn eigen taken en verantwoordelijkheden zorgt Henk er ook voor dat het koffieapparaat goed werkt en schoon is. Daarnaast neemt hij de taak op zich om na de lunch altijd even met een natte doek over de tafel te gaan. "Dit gaat automatisch, vanuit mijn ervaring in de snackbar vind ik het nog steeds belangrijk dat alles goed schoon is," zegt Henk lachend.

Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn er ook verschillen in het werk van Henk. Tijdens zijn tijd in de snackbar genoot hij van het contact met mensen, maar nu werkt hij op een kleine locatie met slechts 7 collega's, waar niet iedereen elke dag aanwezig is. "Gelukkig is de onderlinge sfeer erg goed en het is ook wel prettig om wat rust te hebben als ik bezig ben met een specifiek project," voegt hij eraan toe.

Het contact met Bureau Techniek

Henk heeft erg positieve ervaringen gehad met Bureau Techniek. Tijdens zijn werk in de snackbar kwamen er wel eens recruiters langs om iets te eten, en hij had altijd het gevoel dat ze nogal uit de hoogte deden. Bij Bureau Techniek heerst er echter een informele sfeer, wat goed bij hem past. "In het begin had ik weinig vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan, maar doordat ik enkele collega's bij Bureau Techniek herkende, werd ik gerustgesteld en kreeg ik meer vertrouwen." Henk heeft zelfs al een paar bekenden aangeraden om naar Bureau Techniek te gaan voor een technische baan."

Ook Lotte spreekt zeer positief over Henk en beschouwt hem als een sociaal en open persoon die veel levendigheid brengt binnen Visser Nederland. "Ondanks twijfels vanwege zijn werkervaring en leeftijd, waarbij vaak wordt gedacht dat er beperkte mogelijkheden zijn, zijn beide partijen zeer tevreden. Door zijn omscholing kan Henk ontzettend veel leren en uitvoeren."

Henk hoopt zelf de kans te krijgen om tot aan zijn pensioen bij Visser Nederland te blijven werken. "Het voelt soms alsof ik hier al 25 jaar werk, zo gaan we hier met elkaar om en zit hier dus goed op mijn plek," vertelt hij.

Heeft het verhaal van Henk je geïnspireerd om ook na te denken over een omscholing richting de techniek? Ontdek hier of het iets voor jou is!

Artikel delen: