Brancheontwikkelingen

Hybride docent: dit kun jij betekenen

Onderwijs zin in lesgeven
Leestijd: 2 min

Hybride werken: er is steeds meer vraag naar hybride docenten en het begrip komt steeds vaker voorbij. Ruim 1 op de 2500 werknemers is naast zijn of haar baan in de techniek ook werkzaam als docent. In deze blog vertellen wij je graag meer over hybride werken, welke voordelen het heeft en wat jij kunt betekenen als hybride docent. Lees snel verder!

Ruim 10% van de Nederlandse docenten werkt hybride. Hybride werken betekent dat je naast een baan in het onderwijs ook werkt in loondienst of als zelfstandig ondernemer. De één kiest voor hybride werken om frisse energie te krijgen vanuit het onderwijs, de ander zodat hij of zij passie kan overdragen of voor een extra stukje afwisseling. Gemiddeld werken hybride docenten tweeënhalve dag in het onderwijs.

In de technische sector heerst een grote behoefte aan een nauwere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Als hybride docent speel jij een belangrijke rol in deze aansluiting. Jij staat met één been in het onderwijs en met één been in de arbeidsmarkt en weet daardoor precies wat er in het bedrijfsleven speelt en wat er van toekomstige werknemers verwacht wordt. Daarom kun jij als hybride docent meer richting geven aan de lessen en de studenten specifieke vaardigheden bijbrengen. Wat levert het werken als hybride docent jou specifiek op?

 • Jij kunt je continu ontwikkelen
  Als hybride docent wordt er continu geïnvesteerd in jouw ontwikkeling door zowel jouw werkgever als het onderwijs. Je deelt niet alleen kennis en ervaringen vanuit het bedrijfsleven met de studenten, maar doet zelf ook nieuwe kennis en ervaringen op vanuit het onderwijs. Hierdoor ben je voortdurend op de hoogte van alles dat speelt in jouw vakgebied en deze kennis kun je ook zelf weer inzetten in het werkveld.
 • Jij zorgt voor een nauwere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt
  Een hybride docent is de verbinding tussen het onderwijs en het werkveld. Jij stoomt de medewerkers van de toekomst klaar en door specifieke kennis en ervaringen te delen, zorg je ervoor dat zij makkelijker kunnen instromen in het werkveld. Daarnaast ben jij als eerste op de hoogte van alle technische talenten, waardoor je studenten snel kunt koppelen aan je netwerk of misschien wel je eigen werkgever.

  Daarnaast sta jij als hybride docent dicht bij de studenten. Vaak wordt ook gezien dat studenten eerder iets aannemen van docenten tegelijkertijd werkzaam zijn in de sector, dan wanneer een docent alleen werkzaam is in het onderwijs. Dat heeft alles te maken met praktijkervaring.
 • Jij hebt oog voor de toekomst
  Als hybride docent investeer je in de ontwikkeling van jouw sector. Jij stoomt de studenten klaar voor de toekomst en doet moeite om te investeren in deze toekomst, en dus jouw sector. Ook ben jij als hybride docent de oplossing voor het lerarentekort dat heerst in het onderwijs.
 • Het biedt zekerheid
  Weet je niet zeker of het docentschap wat voor jou is, dan is dit de ideale manier om erachter te komen. Je behoudt je functie bij je huidige werkgever en kunt tegelijkertijd de uitdaging aan gaan. Dit geeft veel baanzekerheid.

Zou jij graag hybride willen werken? Of wil jij kijken of werken als hybride docent wat voor jou is? Met de training 'Zin in lesgeven', een driedaagse onderdompeling in het onderwijs, maak jij kennis met alle ins en outs van het leraarschap. Na de training 'Zin in lesgeven' weet jij of dit mooie beroep bij jou past. Bekijk de training hier, of neem contact op voor meer informatie.

Artikel delen: