Brancheontwikkelingen

Steeds meer vrouwen gaan de techniek in

Vrouw in de techniek 2
Leestijd: 4 minuten

Nederland staat 27e op de Europese lijst van het aantal vrouwen binnen de techniek en we kruipen steeds verder omhoog. Inmiddels is 14% van de technici een vrouw, hoe houden we deze stijgende lijn vast en waar komt dit percentage vandaan?

Nog geen gelijke verdeling binnen de techniek

Op het middelbaar onderwijs zie je een groot verschil tussen vwo/havo en vmbo. Bij vwo/havo is het percentage meiden en jongens die voor een technisch profiel kiezen al bijna gelijk, terwijl dit verschil op het vmbo nog wel vrij groot is. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat dit komt door onder andere het gemis van een rolmodel tijdens de jeugd van vrouwen. Er zijn weinig vrouwelijke techniekdocenten op het vmbo waardoor de jonge meiden zich aanzienlijk minder interesseren in de techniek.

Stereotypering is een andere oorzaak, hier zijn al grote stappen in gemaakt maar het is nog niet 100% genormaliseerd dat vrouwen de techniek in gaan. In de media worden voornamelijk mannen laten zien wanneer het gaat om technische beroepen en studies. Hierdoor denken vrouwen vaak niet direct aan een baan of studie in de techniek.

Een andere oorzaak voor deze ongelijke verdeling is dat veel vrouwen die een technische opleiding hebben afgerond toch voor een andere branche kiezen. Dit komt doordat veel technische bedrijven (onbewust) gericht zijn op mannelijke werknemers. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om een technische functie parttime te vervullen.

(Nog) meer vrouwen de techniek in!

Steeds meer vrouwen gaan de techniek in, hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze stijgende lijn zich verder voortzet?

Een eerste stap is het aanbieden van counter-stereotypes op een vroege leeftijd om zo vrouwen in de techniek volledig te normaliseren, denk aan een bouwreclame met mannen én vrouwen. De tweede stap is om deze counter-stereotyperingen door te voeren in hun verdere opvoeding. Dit kan gerealiseerd worden door (nog) meer rolmodellen te creëren, denk hierbij aan vrouwelijke techniekdocenten of het inzetten van meer vrouwen op open dagen van technische opleidingen.

Op de middelbare school wordt al steeds meer geëxperimenteerd met de techniek, zo doen jongeren ervaring op en wordt er interesse in de techniek opgewekt. Door dit vast te houden, blijven meiden hun gehele jeugd in aanraking met de techniek, wordt er meer over gepraat en kiezen uiteindelijk meer meiden voor een beroep en studie binnen de techniek.

De laatste stap is het aantrekkelijk maken van technische beroepen voor vrouwen. Dit kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld te zorgen voor een apart mannen- en vrouwentoilet en eventueel een genderneutraal-toilet. Daarnaast zijn secundaire arbeidsvoorwaarden zeer belangrijk. Door in de vacature te zetten hoe een bedrijf omgaat met zwangerschapsverlof en kinderopvang, maak je het aantrekkelijker voor vrouwen om te reageren.

Om ervoor te zorgen dat vrouwen vaker aan een beroep in de techniek denken, is het belangrijk om deze technische functies parttime aan te bieden. Door twee parttimers aan te nemen van 20 uur heb je meer zekerheid als bedrijf en 100% meer denkkracht.

Ook wij helpen mee

Bureau Techniek vindt het belangrijk om meer vrouwen te interesseren in de techniek. Dit doen we door verhalen en foto’s te plaatsen van vrouwen binnen de techniek. Daarnaast bieden we opleidingen aan binnen de techniek en gaan we waar nodig in gesprek met de opdrachtgever.

Immy, één van onze professionals, vertelt over haar ervaring als vrouw binnen de techniek: “Ik was de eerste vrouw die deze functie vervulde maar niemand keek hier raar van op, ik paste er direct tussen.” Tijdens haar opleiding zat ze met alleen maar jongens in de klas, ze moest af en toe van zich afbijten maar wanneer ze dit meldde werd er direct naar gehandeld. Lees hier meer over haar ervaring.

Wil jij als vrouw de techniek in? Of wil je als werkgever weten hoe je meer vrouwen kunt interesseren in jouw vakgebied? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Artikel delen: