Brancheontwikkelingen

MBO-techniek verwacht sterke groei: Mooie kansen voor carrière in de technische sector

De techniek academi
Leestijd: 3 min.

Het ziet ernaar uit dat steeds méér nieuwe mbo-studenten zullen kiezen voor een technische opleiding. Een steekproef van de MBO Raad liet afgelopen zomer al zien dat
de opleidingen installatie- en elektrotechniek bij de nieuwe aanmeldingen konden rekenen op een toename van zo’n 3%. Dit staat voor 570 studenten méér dan het jaar ervoor.

Toename in interesse voor techniekopleidingen

Steeds meer jongeren kiezen voor techniekopleidingen vanwege de groeiende vraag naar technisch geschoolde professionals op de arbeidsmarkt. In een wereld die steeds afhankelijker wordt van technologie en innovatie, worden technische vaardigheden steeds belangrijker. Jongeren zien techniek als een veelbelovend carrièrepad met goede kansen op werkgelegenheid en loopbaangroei.

Daarnaast hebben technische opleidingen ook hun imago verbeterd. Ze worden niet langer gezien als alleen geschikt voor 'handige' mensen, maar ook als uitdagend en dynamisch. Dit heeft geleid tot een verschuiving in opvattingen, waardoor steeds meer jongeren overwegen om een technische opleiding te volgen.

De opleidingen voor installatie- en elektrotechniek staan in de top 5 van meest gekozen middelbare beroepsopleidingen!

Verbondenheid met technologie

Een andere reden voor de groeiende populariteit van techniekopleidingen is de sterke band die jongeren hebben met technologie. Jongeren groeien op in een tijd waarin smartphones, sociale media en geavanceerde technologische apparaten een onmisbaar onderdeel zijn van hun dagelijks leven. Hierdoor zijn ze vertrouwd met technologie en begrijpen ze de impact ervan op de samenleving.

Deze affiniteit met technologie heeft jongeren nieuwsgierig gemaakt naar de werking ervan en de mogelijkheden die het biedt. Ze zijn geïntrigeerd door de innovaties die technologie mogelijk maken en willen graag bijdragen aan deze vooruitgang. Techniekopleidingen bieden hen de kennis en vaardigheden om hun interesse in technologie om te zetten in een carrière.

Loopbaanperspectieven en werkzekerheid

Een ander positief kenmerk van techniekopleidingen is de zekerheid van veelbelovende loopbaanvooruitzichten en werkzekerheid. De vraag naar professionals met technische vaardigheden blijft toenemen in verschillende sectoren, zoals ICT, bouw, technische dienstverlening en duurzame energie. Jongeren en volwassenen realiseren zich dat het volgen van een technische opleiding hen een voorsprong geeft op de arbeidsmarkt, met diverse carrièremogelijkheden en financiële stabiliteit.

'Bouwen' aan de toekomst

Het is essentieel om de waardering voor het mbo-onderwijs als geheel te vergroten en jongeren bewust te maken van de veelzijdige kansen die het biedt. Het stimuleren van technische opleidingen kan een positieve impact hebben op de toekomstige arbeidsmarkt en bijdragen aan de economische groei van Nederland. Onze opleidingsadviseur Roelof Jan benadrukt dat het een positieve ontwikkeling is dat technische banen nu als kansrijke beroepen worden gezien.

"Mbo’ers in de techniek hebben dan ook een sterke positie op de arbeidsmarkt. Bij Bureau Techniek bieden wij mensen de mogelijkheid om een loopbaan switch te maken naar de techniek. Dit doen wij door met ‘zij-instromers’ in gesprek te gaan en hen alle facetten en domeinen binnen de techniek te laten zien. Hiervoor ontvangen mensen die een technisch loopbaan pad overwegen een persoonlijk arbeidsmarktadvies van onze consultants. Na het advies volgt vaak een opmaat gemaakt traject waarbij wordt gekeken naar een passende technische baan en scholing. Hierdoor werkt Bureau Techniek samen met jou aan een duurzame nieuwe carrière in de techniek," vertelt Roelof Jan.

Enthousiast geworden om ook een technische opleiding te gaan volgen? Of heb je juist geen ervaring in de techniek en wil je je graag laten omscholen? Bekijk onze nieuwe omscholingspagina of neem contact op met onze opleidingsadviseur Roelof Jan!Bronnen: Technische MBO verwacht groei (installatie.nl) MBO-techniek verwacht sterke groei: Kansen voor een bloeiende carrière in de technische sector (Skills4Future) Volgend schooljaar kiezen méér mbo-studenten voor techniek (TechniekNederland)

Artikel delen: