Brancheontwikkelingen

Werken in de bouw: het stimuleringsprogramma

Stimuleringsprogramma werken in de bouw 01
Leestijd: 3 minuten

Al jaren is er een groot tekort aan vakmensen binnen de infra- en bouwsector. Alleen al binnen de bouwsector zijn er de komende jaren 94.000 nieuwe vakmensen nodig en ondanks de coronacrisis zal deze vraag uitblijven. Waar komt dit personeelstekort vandaan en hoe kan het werken in de bouw de komende jaren gestimuleerd worden? Wij vertellen het je graag in deze blog.

Het ernstig personeelstekort in de infra- en bouwsector komt voort uit de vorige crisis, die voor grote problemen in de bouwsector heeft gezorgd. Tijdens deze crisis gingen er zo’n 80.000 banen verloren en veel bedrijven hadden het moeilijk. Bedrijven namen tijdens de crisis nauwelijks stagiaires en/of BBL-studenten aan, wat als gevolg had dat steeds minder jongeren voor een bouw- of infraopleiding kozen. Schoolverlaters gingen nu vaker aan het werk in een andere sector.

Personeelstekort is niet de eerste uitdaging waar de bouw- en infrasector tegenaan loopt. In 2019 kwam de PFAS- en stikstofcrisis om de hoek kijken. De Raad van State besloot toen dat het Nederlandse stikstofbeleid niet deugde, waardoor duizenden bouwprojecten en de uitgifte van vergunningen stil kwamen te liggen. Daarnaast kwamen er strengere normen voor de hoeveelheid PFAS in grond, waardoor grond niet zomaar verplaatst mocht worden.

Stimuleringsprogramma bouw

Nog steeds kiezen veel jongeren niet voor een bouwopleiding en vindt er vergrijzing plaats in de infra- en bouwsector: de sector kent de komende jaren veel uitstroom door de toenemende vergrijzing. Daar tegenover staat dat de bouwproductie de aankomende jaren zal toenemen door de toename in het aantal huishoudens en dat het steeds lastiger wordt om gekwalificeerd personeel te vinden.

Om een nieuwe crisis in de bouw en infrasector te vermijden, hebben een aantal vakbonden de handen ineengeslagen en een stimuleringsprogramma opgesteld om het personeelstekort tegen te gaan. Voor dit programma wordt €10 miljoen euro opzijgezet, wat voortkomt uit een bestaand potje, het onderwijs- en ontwikkelingsfonds van de bouw. Dit fonds staat omschreven in de cao en werkgevers zijn verplicht om hier maandelijks een bepaald bedrag op te storten. Het fonds wordt beheerd door de werkgevers en vakbonden.

Het stimuleringsprogramma loopt tot 2022 en gaat zich concentreren op:

  • Aantrekken van nieuwe mensen (jongeren en zij-instromers);
  • Kennis van vakkrachten op peil te houden;
  • Bevorderen van duurzaamheid binnen de bouw- en infrasector;
  • Aanbieden van digitale (op maat gemaakte) opleidingen;
  • Vaardighedenpaspoort voor vakkrachten.

Dit laatste punt houdt in dat er een speciaal paspoort wordt gemaakt voor vakkrachten binnen de bouw en infra, waarin hun diploma’s en certificaten staan. Zo is het duidelijk over welke vaardigheden medewerkers beschikken.

Speciaal opleidingsbudget

Ook wij dragen ons steentje bij. Bureau Techniek biedt verschillende bouw- en infraopleidingen aan, zoals bijvoorbeeld Uitvoerder bouw, Betonreperateur en Allround tegelzetter. Voor iedere professional is een speciaal opleidingsbudget opzijgezet, zodat zij zich nog beter kunnen specialiseren in een bepaald vakgebied of een nieuw vak kunnen leren.

Ben jij op zoek naar een baan of opleiding in de bouw- en infrasector? Neem dan contact met ons op of klik hier voor functies in de bouw- en infrasector.

Artikel delen: