Brancheontwikkelingen

Gevolgen van het Klimaatakkoord voor installatie bedrijven

BURE blog 2010 klimaatakkoord
Leestijd: 3 minuten

In 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord geïntroduceerd. Het Klimaatakkoord is een wet om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen en zo de opwarming van de aarde te beperken. In het Klimaatakkoord staan een aantal afspraken en maatregelen vermeld die een aantal sectoren raken, zoals elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik en mobiliteit. Het besluit heeft hierdoor direct invloed op de installatiebranche. Is de invloed van het Klimaatakkoord een kans of bedreiging voor de Installatiebranche? En voor welke uitdagingen staat de Installatiebranche door het Klimaatakkoord? Lees snel verder.

Wat is het Klimaatakkoord?

Het Klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het doel van dit akkoord is zorgen voor een aardgasvrije gebouwde omgeving. Dit wil het kabinet realiseren door onder andere een CO2-heffing in te voeren voor de industrie, wat inhoudt dat vanaf 2021 een bedrijf belasting over CO2 moet gaan betalen wanneer zij te veel uitstoten. Een andere manier die het kabinet gebruikt voor een aardgasvrije gebouwde omgeving is het subsidiëren van duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. Daarbij gaat de belasting op gas stapsgewijs omhoog, terwijl de elektriciteitsbelasting daalt. Dit maakt het voor de consument zeer aantrekkelijk om over te stappen op de duurzame alternatieven.

Invloed Klimaatakkoord op de installatiebranche

Deze duurzame alternatieven als warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd door vakmensen. Door deze ontwikkeling zijn er maar liefst 24.000 nieuwe banen bijgekomen binnen de installatiesector. Daarnaast is de verwachting van onderzoeksbureau ECN dat er in 2030 nogmaals 40.000 tot 80.000 nieuwe banen bijkomen. Daarentegen zullen de jaarlijkse kosten van een installatiebedrijf sterk stijgen, door de grote dieselbussen ze gebruiken.

Uitdaging Klimaatakkoord voor de installatiebranche

Bureau Techniek ziet dat de verandering van gas naar elektriciteit uitdagingen met zich meebrengt. Voor de vaste werknemer kan de ontwikkeling een bedreiging zijn wanneer de werknemer zich niet tijdig laat bijscholen. De huidige kennis wordt steeds minder relevant, gezien er steeds minder gasketels worden geïnstalleerd. Naast het bijscholen van het huidige personeel staan de installatie bedrijven voor de grote uitdaging om de extra vraag naar personeel in te vullen. Bureau Techniek heeft verschillende partnerships met grote installatiebedrijven waarin dit vraagstuk centraal staat. Samen wordt er gekeken hoe de toestroom van nieuwe werknemers kan worden bevorderd. In samenwerking met deze installatiebedrijven wordt er vaak gekozen voor zij-instromers. Dit zijn mensen die een opleiding hebben gevolgd in een andere sector, maar nu graag de overstap willen maken naar de installatiebranche. Door hierop te richten kunnen bedrijven het tekort aan toestroom van nieuwe werknemers opvangen. Per bedrijf wordt er een traject samengesteld om zo specialisten op te leiden in de installatiebranche.

Ben jij benieuwd hoe Bureau Techniek jouw bedrijf kan helpen met dit vraagstuk? Neem dan snel contact met ons op!

Artikel delen: