Brancheontwikkelingen

Arbeidsvoorwaardengesprek tips: zo voer jij een arbeidsvoorwaardengesprek

Arbeisdvoorwaardengesprek klein
Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd! Je hebt het sollicitatiegesprek glansrijk doorstaan! Nu is het tijd voor het laatste gesprek: het arbeidsvoorwaardengesprek. Voor jezelf een goed moment om eruit te halen wat erin zit. Hoe bereid je een arbeidsvoorwaardengesprek voor en hoe verloopt een arbeidsvoorwaardengesprek? In deze blog lees je geven wij je arbeidsvoorwaardengesprek tips!

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

In een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je met je toekomstige werkgever jouw arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarvoor je werkt, denk hierbij aan arbeidsduur, het salaris, vakantiedagen, reiskosten, et cetera. Binnen de arbeidsvoorwaarden wordt onderscheid gemaakt in de primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden.

  • Primaire arbeidsvoorwaarden
    Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden omtrent geld. Denk hierbij aan het salaris, pensioenrechten, overwerktoeslagen voor arbeid op ongebruikelijke tijdstippen, winstuitkeringen, het doorbetalen van loon gedurende vakantie en verlof en onkostenvergoeding.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden
    Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die je afspreekt met je werkgever boven op de primaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding, een auto van de zaak, een dertiende maand, scholing en ontwikkelmogelijkheden, telefoon en/of laptop van de zaak.
  • Tertiaire arbeidsvoorwaarden
    Als laatste kennen we de tertiaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn arbeidsvoorwaarden die ondergeschikt zijn aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en zijn vaak verweven met de cultuur van een bedrijf. Denk hierbij aan de vrijdagmiddagborrel, bedrijfsuitjes, een verjaardagscadeau, gezamenlijk lunchen of een bedrijfskantine.

Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is niet iets waar je heel erg op zit te wachten met een nieuwe werkgever. Toch is het zeer aan te raden om te onderhandelen, het is namelijk eerder gek om niet te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat jij zelfverzekerd bent en weet waar je in kunt onderhandelen.

  1. Onderzoek wat anderen verdienen
    Zorg dat je voorbereid bent op het arbeidsvoorwaardengesprek en onderzoek wat anderen binnen jouw toekomstige functie verdienen, met dezelfde ervaring als jij. Stel een gewenst salaris op en een ondergrens, zodat je straks richting hebt binnen het onderhandelen.
  2. Wat is jouw toegevoegde waarde?
    Breng jouw meerwaarde in kaart. Zorg ervoor dat je weet wat jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf is en wat jij kan betekenen voor een bedrijf. Maak dit, zover mogelijk, tastbaar. Deze informatie kun je in de strijd gooien in de onderhandeling over jouw salaris tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek
  3. Bekijk de secundaire arbeidsvoorwaarden
    Natuurlijk zegt het salaris en het aantal uren dat je werkt een hoop, maar let ook eens op de secundaire arbeidsvoorwaarden die gesteld worden. Krijg je bijvoorbeeld een auto van de zaak, wat zijn je reiskostenvergoedingen, hoeveel verlofdagen heb je en zijn er ontwikkelmogelijkheden? Deze voorwaarden zijn natuurlijk ook ontzettend belangrijk om over na te denken. Welke arbeidsvoorwaarden verwacht jij? Leg je wensen rustig uit.

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Jij hebt je goed voorbereid en weet je precies wat je wilt en waarom jij dat waard bent. Nu is het tijd om dat over te brengen in het arbeidsvoorwaardengesprek en waar nodig te onderhandelen.

  1. Blijf rustig
    Het gesprek begint: luister goed naar jouw gesprekspartner. Kijk hem of haar aan en voer een dialoog. Wacht rustig af wat jouw gesprekspartner voor ogen heeft en maak rustig duidelijk wat jouw wensen zijn. Dram niet, samen moeten jullie een middenweg vinden in de arbeidsvoorwaarden.
  2. Bekijk het totaalpakket
    Is het salaris lager uitgevallen dan je gehoopt had, maar krijg je steengoede secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden, wees dan ook reëel. Soms tellen secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden net zo hard mee, waardoor een lager salaris niet altijd per se slecht hoeft te zijn. Focus je op het totaalpakket.
  3. Neem de tijd
    Krijg je een goed voorstel, maar wil je liever nog eens alles rustig bekijken? Dat is logisch! Je hoeft niet direct te reageren op een voorstel. Bekijk het voorstel nog een goed door en stel waar nodig additionele vragen om het voorstel helder te krijgen.

De arbeidsovereenkomst

Jullie zijn eruit! Beide partijen zijn akkoord met de arbeidsvoorwaarden die voortgekomen zijn uit het arbeidsvoorwaardengesprek en de arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Dit doet jouw werkgever. Bij het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst is jouw dienstverband officieel.

Artikel delen: