Leestijd: 2 minuten

Thuiswerken is door de coronacrisis populair bij veel mensen. Er ontstaan ook steeds meer thuiswerk banen vacatures. Uit onderzoek blijkt dat iedereen anders reageerde op het verplicht thuiswerken. Voor de één vergt het veel meer energie en aanpassing dan voor de ander. Hoe maak je dat thuiswerken wat aangenamer voor jezelf? In dit artikel geven wij een aantal thuiswerktips.

1 Houd je aan de werktijden tijdens thuiswerken

Veel mensen die vanuit huis werken gebruiken de reistijd als werkuren. Niet doen! Blijf lekker dat halfuurtje extra in bed liggen of loop eerst een rondje buiten. Het is belangrijk om tijdens het thuiswerken de werktijden aan te houden, die je zou werken als je wél naar kantoor zou gaan. Dit houdt ook in dat je op tijd stopt. Neem daarnaast genoeg pauze en deel je werk in. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je om 10:00 uur, 12:30 uur en 15:00 uur een pauze neemt, zodat geconcentreerd blijft en niet aan één stuk door werkt.

2 Bureau thuiswerken belangrijk

Creëer je eigen thuiswerkplek, waar je aan een bureau/tafel en op een goede, comfortabele stoel zit. Zorg er hierbij ook voor dat je stoel en tafel op de juiste hoogte staan. Af en toe gaan staan kan ook geen kwaad. Ga bijvoorbeeld even lopen als je belt. Bij jouw thuiswerkplek hoort natuurlijk geen lawaai, dus spreek met je huisgenoten/gezin af dat ze niet binnenlopen zolang jij aan het werk bent.

3 Thuiswerken tips: blijf bewegen

Ga in de pauze een rondje lopen of fietsen en probeer zoveel mogelijk te staan/lopen tijdens je werkzaamheden wanneer mogelijk. Belangrijk is hierbij ook dat je voldoende frisse lucht krijgt dus zorg voor goede ventilatie. Dit zorgt voor betere concentratie en is natuurlijk goed voor je!

4 Ontspanning tijdens thuiswerken

Ook tijdens het thuiswerken is ontspanning belangrijk. Wanneer je pauze neemt, neem dan ook écht pauze. Dus doe het werk aan de kant en ga even iets voor jezelf doen. Neem dan ook geen telefoon op en beantwoord geen mailtjes. Dat kan na de pauze wel weer. Vertel ook je collega’s dat je pauze gaat nemen, zodat ze je niet zullen storen.

5 Vanuit huis werken: de ochtendroutine

Zet je wekker, dit kan natuurlijk wat later omdat je geen reistijd hebt maar probeer op een vast tijdstip wakker te worden. Kleed je vervolgens aan en doe je haar (en eventueel je make-up), hierdoor voel je je een stuk actiever! Anders blijf je namelijk in de ‘relaxmodus’ zitten. Neem een goed ontbijt voordat je start met je werkdag zodat je actief en energievol aan de slag kan!

Vanuit Bureau Techniek zien we dat het niet bij iedere functie mogelijk is om thuis te werken. Zo zien we dat het voor een tekenaar makkelijker is om thuis te werken dan voor een monteur Technische Dienst. Wij roepen iedereen op om zo veel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk.

Artikel delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte